Valvoja SG2015

Valvojan lausunto

Salmin ulkoilualueelle sijoittuva tämän vuotinen Suunto Games -kilpailu suunnistetaan maastossa, jossa on mahdollista tehdä hyvät radat kaikille ikäluokille ja taitotasoille.

Maaston polkurikkaaseen osaan on sijoitettu nuorten radat ja vanhempien suunnistajien radat taasen on suunniteltu käyttämään maaston suunnistuksellisimpia osia. Kilpailukeskuksen sijoittaminen hieman kauemmaksi Salmin ulkoilumajasta on antanut ratamestaryhmälle hyvät puitteet ratojen laatimiselle.

Maastossa on ulkoilualueiden tapaan aika paljon pieniä kulku-uria, joita ei ole merkitty karttaan, selkeimmin erottuvat ovat kartassa. Kivikuvauksessa on jonkin verran puutteita. Tämä korostuu pienten noin metrin korkuisten kivien osalta, tämä on pyritty eliminoimaan ratojen laadinnassa.

Muutamalla mäkialueella on karttakuvaus pikkutarkkaa ja paikoin vaikeasti hahmotettavissa, niissä kannattaa edetä isoimpien kohteiden kautta. Maastossa on myös tuulenkaatoja, jotka on merkitty karttaan pystyvihreällä; nämä alueet kannattaa ottaa huomioon reitinvalinnoissa.

Lauantain kilpailun keskimatkan ratamestari on laatinut suunnistukselliset hyvät radat. Paikoitellen voi todella nauttia suunnistuksesta ja haastaa itsensä. Vanhempien sarjojen ratojen loppuosa vaatii todella tarkkaa suunnistusta lähes viime metreille asti.

Nuorten radat ovat lauantaina sekä sunnuntaina laadittu suhteellisen helpoiksi ja antavat mahdollisuuden hyvään onnistuneeseen suoritukseen. Näillä nuorten radoilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jottei sorru yliyrittämiseen.

Sunnuntain pitkänmatkan kilpailu on viety maaston pohjoisosaan, joka sopii paremmin pitkänmatkan kilpailulle. Vaikka maasto ei ole täysin yhtenäinen, antaa se riittävästi haastetta niin fyysisesti kuin taidollisestikin kaikille ikäluokille. Samoin kuin lauantaina maastossa on tuulenkaatoja ja harvennushakkuita, jotka vaikuttavat reitinvalintoihin. Maaliin suunnistetaan hieman eri suunnasta kuin lauantaina; näin on saatu aikaan täyttä suunnistusta loppuun asti.

Koska siirtymät paikoitusalueelta kisakeskukseen sekä lähtöihin molempina päivinä ovat suhteelliset pitkät, kannattaa omaan kilpailuaikatauluun varata riittävästi aikaa.

Hyvää kilpailua kaikille!

Kai Hilo, Lynx,
Suunto Games 2015 valvoja