Radat ja maasto pääosissa
Kysely Suunto-Gamesin järjestelyistä

Taustaa

Suunto-Gamesin sivuilla oli viikko kisojen jälkeen mahdollisuus arvioida kisajärjestelyitä. Kaikkiaan 83 henkilöä vastasi kyselyyn. Vastausprosentti oli 7.5% eli hieman innokkaammin vastattiin kuin edellisenä vuonna, jolloin vastausprosentti jäi alle 5%:n.

Vastaajia oli kaikista ikäryhmistä - vastausprosentit olivat seuraavat, lapset HD8-16: 3.5% (edellisenä vuonna 2.2%), nuoret aikuiset HD18-21: 4.9% (3.8%) ja varttuneet HD35-90: 10.0% (6.4%). Vastaajat painoittuivat ikäsuunnistajiin - alle 35-vuotiaita oli vain neljännes.

Kysely oli täsmälleen sama kuin aiempina vuosina. Asteikko oli kolmiportainen - esimerkiksi kilpailukeskuksen toimintaa saattoi arvioida hyväksi, siedettäväksi tai surkeaksi. Hyvä oli kouluarvosanoin 10, siedettävä 7 ja surkea vastasi arvosanaa 4. Ratojen arvioinnissa sopivasta poikkeavat arviot olivat 5½. Vastaajat saivat myös kertoa vapaamuotoisia näkemyksiään, jotka seuraavassa tekstissä on merkitty kursiivilla.

Lopussa on kaavio, joka näyttää kyselyn tulokset eri vuosilta.

Kilpailukutsu ja kilpailuohje

Kilpailukutsun ja -ohjeet selkeys

Kilpailukutsun ja kilpailuohjeen arvosana oli 9+ (viime vuonna 9½). Tästä huolimatta monen vastaajan mielestä kaikki ei sujunut kuten piti.

Möhläys liittyi kilpailuohjeeseen: ...kilpailuohjeet netissä tuntuivat hankalalta lukea, lisäksi vielä perjantai-iltana puuttuivat sarjat ja matkat ja lähdöt. Ja toinen ...matkat ja lähtöpaikat ohjeisiin ajoissa. Kilpailuohje matkapituuksineen ja lähtöineen oli julkaistu jo alkuviikosta, mutta teknisten häiriöiden takia ohjeeseen sisältynyt ratapituustaulukko oli kadonnut verkosta muutamaksi tunniksi juuri perjantaina, jolloin sitä olisi eniten kaivattu.

Myös lähtöaikojen myöhästymistä moitittiin sekä sitä, että lähtöajat julkaistiin aakkostettuina eikä totuttuun tapaan ensimmäisen päivän lähtöjärjestyksen mukaan. Koko lähtöaikalistakin oli eräälle vastaajalle ongelma: ...ei kerrottu, mitä mikäkin asia tarkoittaa, joten ensikertalaisella kaverilla oli ongelmia ymmärtää "epämääräistä numerolistaa". Onneksi osasi kysyä apua.

Vielä toivottiin, että kilpailuohjeessa olisi kerrottu matka pysäköinnistä kilpailukeskuksen ...olisi ehdottomasti pitänyt mainita, koska kutsussa ollut maininta jäi huomaamatta. Ja kolmas toive: ...vaikka rastireittiläisillä ei ole karttamerkkejä (tarkoittanee rastimääritteitä), voisi tieto tästä poikkeuksesta olla uuden nuoren suunnistajan vanhemmille helpottavaa.

Kaikki kolme toivetta ovat sellaisia, että niiden kanssa ei enää ensi vuonna tarvitse tuskailla.

Pysäköinti

Pysäköinti ja kuljetus

Pysäköinti sai hyvän arvosanan 9½. Viime vuonna arvosana oli 9+.

Eniten kritiikkiä aiheutti se, että kaikilta kilpailijoilta ei poistumisen yhteydessä tarkistettu pysäköintilippua - ...mikäli pysäköintimaksu ilmoitetaan perittäväksi, voisi sen myös jotenkin tarkastaa. Ja toinen: ...pysäköintimaksu hieman erikoinen, kukaan ei valvonut, että oliko maksettu.

Myös usea valitti pitkää matkaa pysäköinnistä kilpailukeskukseen - esimerkiksi ...toivoisin, että sunnuntainakin eka lähtö olisi vasta klo 11, kun nykyään parkkeerauksesta aina kestää niin kauan päästä keskukseen ja toinen sanoi saman ytimekkäästi ...pitkä matka pysäköinnistä kilpailukeskukseen.

Eräs vastaaja epäili, saako kaupungin pysäköintialueella rahastaa pysäköinnistä. Kyllä saa, asia tarkistettiin liikuntavirastosta ja eräänä perusteluna olikin se, että näin voidaan ainakin hieman lisätä kimppakulkemista.

Sen sijaan aiheellista palautetta saatiin siitä, ettei kaikilta pysäköintipaikoilta ollut opastusta kilpailukeskukseen johtavalle tielle: ...perimmäisestä nurkasta opastus puuttui kilpailukeskukseen. [..] Edellisiä sitten seurailtiin..

Yksi vastaaja oli lukenut kysymyksen otsikon tarkkaan ja ihmetellyt ...mikä kuljetus?. Joinakin vuosina Suunto-Gamesissa on ollut bussikuljetus pysäköinnistä kilpailukeskukseen, mutta silloin matka on ollut paljon pitempi. Mahdollisesti samoja ajatuksia oli tavoitellut toinen vastaaja, joka ehdotti ...jos ei ole toimivia joukkoliikenteen yhteyksiä, voisiko harkita kisabussia?

Lähtö ja viitoitukset

Lähtö ja viitoitukset

Lähtöihin ja viitoituksiin oltiin tyytyväisiä, arvosana 9½ (sama kuin viime vuonna).

Yksi vastaaja valitti, että sinivalkoinen ...viitoitus olisi voinut olla helpommin havaittava ja toisellakin silmälasit olivat saattaneet jäädä kotiin, koska ...tekstit aika pienellä viitoissa.

Pitkillä viitoituksilla kaivattiin etäisyystietoja lähtöön ...välimatkakyltit olisivat kivat, kun matkaa lähtöön selvästi yli kilometrin. Eräs vastaaja oli sekoillut jo kilpailukeskuksessa, sillä ...lauantaina matkalla lähtöön oli opasteet, mitkä sarjat kuuluvat mihinkin lähtöihin. Sama olisi voinut suununtaina, tosin olin varmasti ainoa suunnistaja, joka muisti lähtöpaikkansa sunnuntaina väärin.

Kiitosta tuli ..erinomaista, että oltiin kerrottu sunnuntain ykköslähdön olevan lähellä pysäköintiä.. Mutta vastapainoksi myös pyyhkeitä:..vettä olisi voinut olla tarjolla lähdössäkin, eikä käymäläkään olisi pahitteeksi.

Lähtöjen toiminta näytti sujuneen hienosti, koska siihen ei kahta poikkeusta lukuun ottamatta puututtu. Toisen vastaajan mielestä rastireitin kilpailijan tulisi sääntöjen mukaan saada karttansa viisi minuuttia ennen lähtöaikaansa ja toinen halusi lähettää terveisiä ykköslähdölle...jos kilpailija haluaa minuuttia ennen lähtöä alkaa juttelemaan toimitsijoiden kanssa, hän tekee sen omasta aloitteestaan. Yksikin harkitsematon kommentti voi pilata suorituksen ja sitä myöten jättää huonon maun koko kisoista. Vai olikohan kyse vain siitä, että kilpailija oli unohtanut, ettei lähtökarsinassa enää keskustella ja häiritä kanssakilpailijoiden keskittymistä, ainakaan ykköslähdön tasolla. Kakkoslähtö on sitten jo toinen juttu.

Eräs vastaaja oli havainnut lähtöjärjestelyissä puutteen: ...lähdössä kolme lauantaina [..] ajatusvirhe lähtöjärjestelyssä. Karttaämpärit olivat ristikkäisillä puolilla lähtösuuntaan nähden.. Ihailtavaa tarkkuutta - taisipa palautteen antaja olla kokenut lähtötoimihenkilö. Eräs kuntosuunnistaja ei myöskään tykännyt järjestelyistä: ...kuntosuunnistuksen lähtö ja maali hieman sekava ja ahdas.

Ratojen vaativuus

Ratojen vaativuus

Suunto-Gamesin tärkein tavaramerkki on aina ollut ratojen vaativuus. Kilpailijat eivät tänäkään vuonna joutuneet pettymään, sillä arvosana oli korkea 10- (viime vuonna 9½). Kaikki nuoret aikuiset katsoivat radat sopivan vaativiksi, samoin lähes kaikki varttuneet kuten esimerkiksi nämä kaksi: ...radat olivat sopivan vaativia. Tämä on itselleni tärkein asia suunnistuskilpailussa. ja ...upeat radat, hienoja rastipisteitä ja mukavasti rytmitystäkin!

Pari varttunutta vastaajaa oli kuitenkin sitä mieltä, että lippujen sijoituksessa oli korjattavaa: ...en ymmärrä, miksi rastit pitää piilottaa niin matalalle kuusen alle. Johdonmukaisesti kaikki rastit. Mutta toinen vastaaja oli taas lipuista eri mieltä ...olivat sijoitettu maastoon siten, että käytännössä rastin näki vasta määritteen mukaisessa pisteessä. Näin pitää ollakin.

Pitkän matkan ratamestari oli käyttänyt paikoitellen runsaasti rasteja, koska halusi välttää polkujuoksua. Sen oli huomannut yksi kilpailija ... pitkillä matkoilla olisi voinut lopussa olla vähemmän rasteja - olisi tullut reitinvalintaa. Mitä sitten, että olisi voinut kiertää ulkoilureittiä pitkin? Ei kiertoja kaikki olisi huomanneet tai jos olisikin, niin ei se nyt niin ihanaa priimaa se suoraan meno ollut.

Vain lasten ratojen vaativuutta arvosteltiin ...varsinkin D13-rata lauantaina oli lähes pelkästään juoksua. Sunnuntaina reitit sisälsivät myös suunnistusta. Ja toinen näkemys: ...12- ja 13-vuotiaiden poikien radat olivat liian helppoja. Saattaapi olla, mutta hyvä on myös muistaa lasten ratamestarien kirjoittamaton ohje siitä, että lasten radat ovat harvoin liian helppoja.

Myös Rastirallista tuli palautetta: Rastiralli oli oikein hyvä yritys tehdä sopiva ajanvieterata pienille lapsille. [..]hymynaamoja oli ehkä vähän liikaa, koska nyt poika alkoi suunnistaa enemmän niiden kuin kartan avulla [..] ja rastimääritteet ehdottomasti kuvallisina! Pienet lapset eivät osaa lukea, mutta osaavat kyllä rastimääritteen kuvat. Mielenkiintoisia näkemyksiä, otetaan onkeen ensi vuonna.

Ratojen pituus

Ratojen pituus

Radat olivat sopivan pituisia - arvosana oli 9½ (viime vuonna sama). Kaikki nuoret aikuiset pitivät ratoja sopivanpituisina, kun taas pari lasta katsoi, että ne olivat liian lyhyet.

Yllättävä moni vastaaja luuli, että lauantain rata oli keskimatka ja tästä syystä piti sitä liian pitkänä: ...keskimatka ehkä hieman liian pitkä? ja toinen ...keskimatkan kisa lauantaina oli selvästi ylipitkä. Kilpailukutsussa tai ratamestarin lausunnossa ei kuitenkaan puhuttu keskimatkasta vaan nimenomaan kerrottiin ikäsuunnistajien lauantain ratojen tavoiteajan olevan 30-40 minuuttia. Ja siihen haarukkaan myös osuttiin kaikissa miesten sarjoissa. Sen sijaan useimmissa naisten sarjoissa aikaa kului hieman enemmän, tosin joissain sarjoissa myös vähemmän.

Pitkistä radoista tuli hyvää palautetta: ...radat olivat nimenomaan riittävän pitkät (H60). Nykyisin näkee usein liian lyhyitä ratoja. Seuraavan viikon Jukola kirvoitti kaksi vastakkaista kommenttia: ...Jukolan näkökulmasta veteraanimiesten radat olisivat voineet olla vieläkin pidemmät. ja ...liian pitkät, sääntöjen ohjeaikoja kannattaisi ratamestarin katsoa vähän tarkemmin ja ottaa huomioon myös se, että Jukola on viikon päästä.

Eräs vastaaja piti ratoja liian pitkinä, mutta puolusteli näkemystään ...oma huono kuntoni selittää tämän kommentin.... Varmaankin samanlaisia tuntemuksia oli toisella vastaajalla, joka taisi tuskaantua Salmin mäkiseen maastoon ...H40 radan noususumma n.380m/8,8km = 4,3% ylittää sääntömääräisen 4%. Suunnistuksen tarkoitus ei ole mäkien kiipeily!

Tulospalvelu ja palkintojenjako

Tulospalvelu ja palkintojenjako

Tulospalvelu ja palkintojenjako saivat tänä vuonna arvosanan 9 (viime vuonna 9+).

Tyytymättömyys kohdistui yhteen asiaan: ajantasaiseen tulospalveluun:...kisapaikalla oli nettipimento ja ...online systeemi ei pelitä ollenkaan. Menee sivulle, jota ei löydä. Tulokset näkyy netissä vasta kun kisa on käyty. Oireellista on, että nämä molemmat moitteet tulivat lasten sarjojen kilpailijoilta. Mutta samantapaisia moitteita tuli myös varttuneiltakin vastaajilta.

Eräs vastaaja piti kuulutusta ...tasapaksuna, kun taas toisen mielestä parasta Suunto-Gamesissa olivat ...hyvät kuuluttajat.

Yksi vastaaja piti tuloslaskentaa ja palkintojenjakoa surkeana. Parannusehdotuksena hän halusi ...nopeuttaa prosessia. Eräs arvosanan siedettävä antanut vastaaja perusteli näkemystään ...en oikeastaan osaa sanoa, koska ei ollut asiaa palkintojenjakoon..

Palkintojen laadusta tai määrästä, joka aiemmin on ollut monille tärkeä asia, ei tänä vuonna tullut juuri kommentteja. Toki sentään yksi: ...ei veteraaneille palkinnoksi kompasseja, kahvipakettikin on parempi. Toinen varttunut vastaaja toivoi ...junnusarjoissa voisi olla palkintoja myös per päivä. Lasten omista vastauksista ei sen sijaan tällaisia näkemyksiä löytynyt.

Kilpailukeskus

Kilpailukeskus

Kilpailukeskusta pidettiin taas kerran erinomaisena - arvosana oli 9½ (sama myös viime vuonna). Asiasta kaikki vastaajaryhmät olivat liikuttavan yksimielisiä.

Moitteita tuli pääasiassa pesupaikan puuttumisesta. Viidessä vastauksessa tämä oli esillä. Määrä oli täsmälleen sama kuin kahtena aiempana vuonna. Eräs vastaaja oli myös sitä mieltä, ettei uimarannoista pidä kertoa ...voisiko ohjeissa olla vain 'ei pesua', ajatelkaa jos sinne uimarantaan menee esimerkiksi 200 suunnistajaa, niin se olisi varmaan täysi kaaos. Olkaa rehellisiä ja ilmoittakaa vain ettei pesua ole.. Muutama vuosi sitten kun Suunto-Gamesin kilpailukeskus oli Elohovin pihalla, niin kilpailukeskuksen vieressä olleella uimarannalla kaikki kyllä sujui hienosti ja uimareitakin oli varmasti yli 200.

Eräs vastaaja ei ollut heti löytänyt ensiapua ...ensiapu oli vähän piilossa, isompi kyltti olisi ollut paikallaan. Mutta ilmeisesti sitten kun se löytyi, vaiva palkittiin, koska toisen vastaajan mielestä ...ensiavun henkilökunta ja kilpailunjohtaja olivat avuliaita. Sama tyyli näytti vallinneen myös muuallakin: ...juomarastin ystävällinen palvelu!

Vielä muutama arvio, joka kertoo, miten erilaisia vaatimuksia suunnistajat asettavat kilpailukeskukselle ...laittakaa ainakin osaan sämpylöitä ja leipiä levitteeksi muutakin kuin margariinia., ...kartta kisakeskuksesta ei pitänyt paikkaansa, ...näkösuojaa pukeutumista varten en löytänyt. ja ...käymälöiden lukumäärä :-( sekä vielä ...grillimakkara oli lötkö ja siitä puutui ryhti, ja maistui jauholta.. Täydelliseen kilpailukeskukseen emme siis vielä tänäkään vuonna yltäneet.

Ja vielä yksi tärkeä ...ihanaa ettei ollut musiikkia kilpailukeskuksessa!

Mikä oli parasta Suunto-Gamesissa

Tuskin oli kenellekään yllätys, että eniten arvostettiin Suunto-Gamesin tavaramerkkiä: maastoja ja ratoja. Yli puolet kaikista vastauksista osui näihin kahteen asiaan. Lapset ja varttuneet arvostivat myös ajankohtaa ja nuoret aikuiset palkintoja. Myös iloiset toimitsijat keräsivät paljon kannatusta.

Parasta Suunto-Gamesissa 2013

Tarkastelua

Vastaajat, joita tosin oli vain 7.5% osanottajista, katsoivat, että Suunto-Gamesin järjestelyt onnistuivat hyvin - yleisarvosana oli 9½ eli sama kuin vuosi sitten. Tästä syystä voimme varmasti olla tyytyväisiä aikaansaannokseemme.

Mutta kyselyllä on toinenkin tarkoitus: löytää asioita, jotka harmittavat tai joissa voisi parantaa. Ja samalla myös tarkistaa, ovatko edellisen vuoden nurinoiden aiheet korjautuneet.

Viime vuonna pysäköinti puhutti paljon. Silloin autolla ajetiin kärrytietä pitkin kilpailukeskukseen ja nuristiin tien kapeudesta. Nyt käveltiin kilpailukeskukseen, mutta moitteet eivät loppuneet. Ylivoimaisesti suurin osa kilpailijoista kuitenkin oli ymmärtänyt, että radat ja maasto ovat suunnistuskilpailussa pääosissa. Jos kilpailukeskus valittaisiin niin, että autolla pääsee perille, moni hieno maasto jäisi saavuttamatta. Salmissakin ratojen loppuun syntyisi ikävä tieosuus, jos kilpailukeskus olisi pysäköintialueen tuntumassa. Sen sijaan nyt saatiin suunnistaa ihan viimeiselle rastille asti.

Myös pesupaikan puute on yhä esillä. Ajat ovat muuttuneet ja pesupaikan rakentaminen ei enää ole yhtä helppoa kuin pari vuosikymmentä sitten. Erityisen hankalaa on toimia kansallispuistoissa ja ulkoilualueilla. Silloin ei useinkaan käytännössä ole juuri muuta mahdollisuutta kuin reppuun pakattu kostea pyyhe. Se vastaa hyvin ainakin vatipesua, jota vuosi sitten ehdotettiin vaihtoehtoiseksi pesupaikaksi.

Mutta näistä molemmista asioista on tiedotettava entistä enemmän. Vaikka pesupaikan puuttumisesta oli kerrottu kilpailukutsussa ja kilpailuohjeessa sekä sen tiivistelmässä, niin asia taisi olla silti monelle yllätys. Osin sama saattoi koskea kävelymatkaa pysäköinnistä keskukseen. Perinteisesti kilpailuohje julkaistaan vasta lauantaiaamuna kilpailukeskuksessa, mutta käytännössä sen ennakko on nähtävissä verkossa jo kilpailuviikolla. Tästä syystä kilpailuohjeeseen olisikin hyvä lisätä kaikki se tieto, jonka kisoihin saapuva tarvitsee kuten myös opastus pysäköintiin ja kävelymatka kilpailukeskukseen. Jätetään sitten jotain muuta pois.

Entä tämä vuosi, missä nyt olivat suurimmat nurinan aiheet. Ajantasaisen tulospalvelun toimimattomuus tai hidas päivitystahti nousee vuosi vuodelta enemmän esille. Se on vaikea asia, koska mitä enemmän käyttäjiä tulee olemaan, sitä huonommaksi käyvät yhteydet reuna-alueilla. Tilanne lienee hieman sama kuin viisikymmentä vuotta sitten - kun liikenne ruuhkautui, vaadittiin lisää ajokaistoja. Onneksi tietoliikennekaistojen "rakentaminen" on yksinkertaisempaa, mutta se ei ole suunnistuskilpailujen järjestäjien käsissä kuin korkeintaan Jukolassa.

Sen sijaan ihan aiheellinen moite osui sunnuntain ratojen yhden rastin väärään paikkaan. Tällaista ei saa tapahtua. Asia on varmasti puhuttanut sekä valvojaa että ratamestareita ja pysyy muistissa vielä monta vuotta. Onneksi virhe ehdittiin korjata ripeästi ja vahingot rajoittuivat vain kahden sarjan hylkäämiseen.

Lähtöviitoitukselle toivottiin välimatkatauluja. Niitä lienee varmasti helppo lisätä. Eräs vastaaja ei pitänyt kartan 1:7 500 -mittakaavasta. Kirjoittajan saaman suullisen palautteen mukaan "seiskapuolikasta" kuitenkin kiiteltiin laajasti. Toinen vastaaja taas katsoi, että ...kartan tulostelaatu oli etenkin sunnuntaina kun A3 karttaa joutui taittelemaan, aika huono. Värit katkeilivat ja luettavuus kärsi. Mutta ilmeisesti hän oli kuitenkin miettinyt asiaa kahdesti, koska pehmensi näkemystään: ...totuuden nimissä sanottava että enemmän se pisti kotona silmään kuin suunnistaessa. Itse karttaa pidettiin ajantasaisena ja tarkkana.

Lopuksi vielä pari vastaajien ajatusta, joita on jatkossa mietittävä. Toinen niistä liittyy lähtöaikoihin ...nyt pojallani oli lähtö 10.20 ja minulla 12.49. Lähtöjen ryhmittäminen [perheen lähtöajat tunnin aikaikkunaan] taitaa olla hieman liikaa ylimääräistä työtä aiheuttavaa?. Ehdotus on erinomainen. Ensimmäinen ongelma tulee tosin heti kilpailusäännöistä, jotka vaativat, että tasapuolisuuden takia sarjan lähtöaikojen tulee olla peräkkäin. Jos siitä selvitään, asia edistyy jo pitkälle.

Toinen ehdotus on etämaali: ...onko maalin pakko olla kilpailukeskuksessa? [..] Eli kilpailukeskus parkin lähelle ja maali 500 m päähän!. Ehdotus on mahdollinen, joskin se vaikuttaa vahvasti kilpailukeskuksen luonteeseen. Onko kilpailukeskus tapahtuman keskipiste kuulutuksineen ja maaliin saapuvien kilpailijoiden seuraamisineen vai huoltokeskus, jossa pääosassa on suunnistajan oman toiminnan yksinkertaistaminen. Ajatus sopii hyvin kuntorastityyppiseen tapahtumaan, mutta toimiiko se myös Suunto-Gamesin tyyppisessä kilpailussa, jää mietittäväksi.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että valtaosa vastaajista oli tänäkin vuonna tyytyväinen Suunto-Gamesin järjestelyihin. Kokonaisarvosana oli 9½. Moitteita toki saatiin, mutta pääasiassa ne kohdistuivat asioihin, jotka eivät ole käytännössä mahdollisia.

Aivan loppuun vielä hieno mielipide: ...parasta Suunto-Gamesissa on se, että löytyy ihmisiä ja organisaatioita, jotka järjestävät muille harrastusmahdollisuuksia. Kiitos siitä. Totta - koko suunnistaminen, erityisesti ikäsarjoissa, perustuu ajatukseen että "tänään sinä suunnistat ja minä järjestän, huomenna päinvastoin". Niinpä HS:n väki voikin taas suunnistaa hyvillä mielin, oma osuus on tullut kunnolla hoidetuksi.

Kiitämme kaikkia, jotka vastasitte kyselyyn. Samalla toivotamme teidät kuten kaikki muutkin lämpimästi tervetulleiksi Suunto-Gamesiin 2016.

Kari Sane
SG 2015 tiedottaja

Suunto-Gamesin arvosanat vuosina 2011-2014