Nuuksio-Tervalampi

Suunnistamme kansallispuistossa

Tämän vuoden Suunto-Games käydään Vihdin Tervalammella. Kilpailualue on kokonaisuudessaan Nuuksion kansallispuiston läntistä reunaa Kattilan ja Siuntionjoen välisellä alueella. Kansallispuistoa hoitava Metsähallitus on antanut suostumuksen kilpailun järjestämiseen.

Suostumuksen saanti ei suinkaan ole mikään automaatti. Päinvastoin, Helsingin Suunnistajat on kilpailuja järjestäessään sitoutunut luontoa säästäviin ja sitä kunnioittaviin ratkaisuihin. Esimerkiksi ratasuunnittelussa ja rastien sijoittelussa ratamestarit ovat ottaneet tarkoin huomioon herkät luontokohteet kuten suot, kosteikot ja lehtomaiset alueet sekä muutamat hienot jäkäliköt.

Rajoitusalueita on, mutta ne eivät näy

Rajoitusalueita, jotka on kirjattu suostumukseen, ei kuitenkaan merkitä kilpailukarttaan tai maastoon. Alueet ovat pääasiassa sellaisia, ettei reitillä oleva tai edes rastia pyörähtävä suunnistaja tule käytännössä niille osumaan. Suurin osa rajoitusalueista on erilaisia pehmeitä tai kosteita alueita, joita kilpasuunnistaja jo ihan luonnostaan reitinvalinnassaan välttelee.

Tämä metsähallituksen linjanveto olla vaatimatta rajoitusalueita merkittäväksi maastoon on hyvä päätös sekä suunnistukselle että luonnolle. Jos rajoitusalueet olisivat merkityt, suunnistus helpottuisi olennaisesti. Kaukaa erottuvat nauhat olisivat kuin reimareita, joita seuraten voisi navigoida kohteelta toiselle. Mutta vielä suurempi haitta nauhamerkinnöistä koituisi luonnolle. Nauhoitukset keräisivät suunnistajia rajoitusalueiden reunoille, mikä lisäisi jälkiä samoihin maastokohtiin. Nyt kun nauhoja ei ole, suunnistajat hajaantuvat vapaasti eikä jälkiä ehdi kertyä. Ja kun vielä rasteja on runsaasti - likimain 150, niin tuhatpäinen suunnistajajoukko hajoaa tasaisesti kaikkialle.

Rajoitusalueet
Suunto-Games 2014 suojelua vaativat tai muuten herkät luontokohteet

Kuvaan on piirretty rajoitusalueet. Jos siis kilpailun jälkeen ihmettelet, miksi ratamestari ei vetänyt rataa toisin, niin ota huomioon, ettei kartan koko alue ole todellakaan ollut hänen käytettävissään.

Lisää energiaa...

Olemme myös sitoutuneet siihen, ettei alueelle jää jälkiä tai roskia. Eli Sinä huippusuunnistaja, jonka kulkua energiageeli siivittää - työnnäthän käytetyn geelisuojuksen talteen taskuusi tai housunkaulukseesi - älä heitä sitä metsään. Toki yksi geelisuojus ei maailmaa kaada, mutta kun niitä alkaa olla kymmeniä, niin tilanne on toinen - luonto kyllä korjaa suunnistusnastarin jäljet jo parissa vuodessa, mutta geelisuojuksen hajoaminen kestää vuosikymmeniä.

Lopuksi

Tällaisilla eväillä lähdetään tänä vuonna Suunto-Gamesiin. Helsingin Suunnistajat on toistuvasti saanut järjestää sekä kilpasuunnistajille että kuntoilijoille tarkoitettuja suunnistustapahtumia kansallispuistoalueella. Haluamme tulkita tämän niin, että yhteistyömme Metsähallituksen kanssa on sujunut ja olemme olleet meille asetetun luottamuksen arvoisia.

Myös uskomme, että olemme samalla tuoneet kansallispuistoon suunnistajia, jotka osaavat arvostaa luontoa ja sen suojeluun liittyviä rajoituksia - viimeistään silloin kun seuraavan kerran taas suunnistavat perinteisen uusmaalaisen talousmetsän risukoissa.

Löydät lisää tietoja Nuuksion kansallispuistosta ja sen luontokeskuksesta Haltiasta sekä kaikista Suomen kansallispuistoista.

Suunnistajana Sinun kannattaa vilkaista myös Metsähallituksen retkikartta.fi -sivustoa.

Nuuksio-Tervalampi