Tukijoitamme
Ratamestarin lausunto

Vuoden 2011 Suunto-Gamesissa on viime vuosien tapaan sekä ratamestarin että suunnistajan kannalta aivan ihanteellinen maasto: useimmille kilpailijoille tuttu pienipiirteinen kallioinen havumetsäalue vailla merkkejä metsänhoidon tehotoimista. Kilpailumaasto on lähes kokonaan Nuuksion kansallispuistoa. Suurkiitos Metsähallitukselle, joka on sallinut tämän ainutlaatuisen alueen käytön.

Lauantain kartta on Rauno Asikaisen (2005) ja Kimmo Nykäsen (2008) valmistama. Viimeksi mainittu on sen tänä keväänä ajantasaistanut. Sunnuntain kartan maastotyö on Rauno Asikaisen ja Kimmo Nykäsen käsialaa vuosilta 2006 - 2011.

Kivien ja jyrkänteiden alarajana kartoittajat ovat pitäneet suunnilleen 1,2 metriä. Tätä hiukan matalampia kohteita on maastossa melko paljon, mutta näin kartasta on saatu selkeälukuinen.

Tänä vuonna suuren haasteen ratamestareille ovat asettaneet Metsähallituksen meiltä kieltämät parisenkymmentä maastonsuojelualuetta. Ne ovat suurelta osin pienipiirteisiä kallioalueita, laajahkoja soita ja lammenrantoja. Esimerkiksi lauantaina upea Klassarinkallio ja Tervalampeen laskeva pienipiirteinen rinnemaasto ovat kiellettyjä alueita.

Sunnuntain ratasuunnitteluun kieltoalueet ovat vaikuttaneet siten, että pitkiä reitinvalintavälejä ei juurikaan ole voinut laatia. Paitsi, että rasteja ei ole saanut sijoittaa kieltoalueille, myöskään kilpailijoiden todennäköiset reitinvalinnat eivät saa kulkea niiden kautta.

Kiellettyjä alueita ei ole painettu karttoihin eikä nauhoitettu maastoon. Rajoitukset eivät siis mitenkään vaikuta suunnistajien kilpailusuorituksiin.

Maasto on kuitenkin niin upean monipuolinen, että mielenkiintoisia ja haastavia suunnistustehtäviä on toivottavasti kaikilla runsaasti edessä sekä lauantaina että sunnuntaina.

Nautinnollista Suunto-Games -viikonloppua kaikille!

Reino Hotti
Ratamestari (aikuisten ja nuorten radat)

Katso ratamestarien viime vihjeet