Tukijoitamme

Kiellettyjen alueiden merkitsemisestä

Tämän vuoden Suunto-Games käytiin luonnonarvojen kannalta tavallista arvokkaammalla maastoalueella. Tästä syystä karttaan oli merkitty runsaasti kiellettyjä alueita, jotta suunnistajat eivät niille kulkeutuisi. Ratasuunnittelussa oli myös tarkistettu, ettei kiellettyjen alueiden kautta kulkeminen ollut missään tilanteessa paras mahdollinen vaihtoehto, päinvastoin.

Kiellettyjä alueita ei oltu merkitty nauhoilla maastoon. Uskottiin, että koska alueet olivat hyvin selväpiirteisiä, ne helposti havaitaan maastossa ja tästä syystä suunnistaja ei ainakaan tahallaan niille ajaudu. Vahinkoja toki voi sattua, mutta ne ovat harvinaisia - sen verran taitavia kartanlukijoita aikuiset suunnistajat kuitenkin ovat. Nauhojen vetoon ei myöskään lähdetty syystä, että työmäärä olisi ollut melkoinen.

Arvokkaat luontoalueet saavat syystäkin jäädä rauhaan. Jos karttaan merkityistä kielletyistä alueista ei kuitenkaan piitata ja ne vaaditaan aina merkittäväksi maastoon, niin ratamestarille tulee helposti kiusaus jättää ne merkitsemättä kielletyiksi alueiksi ja siten säästyä pitkiltä nauhojen vedoilta.

On kuitenkin parempi merkitä kielletyt alueet karttaan ja ottaa tämä huomioon ratasuunnittelussa kuin että jättää alueet merkitsemättä. Ja luottaa siihen, että suunnistajat myös kunnioittavat kartan merkintöjä.

Ohessa olevien kuvien avulla voin itse kukin meistä arvioida, miten olisi oman reitinvalintansa tehnyt - olisiko oma edullisin reitti kulkenut kielletyn alueen kautta /kari sane.

Vielä asiaan liittyvä palaute Olli Moisanderilta

[...] haluaisin vielä sanoa että on vaikea uskoa esimerkiksi omilla radoillani (H21A) lauantain
välillä 2-3 ja sunnuntaina 16-17 nopeimman reitin kulkeneen jostain muualta kuin kielletyn alueen läpi. Nämä tilanteet olisi voinut helposti välttää apurastilla/rastien pienellä siirrolla.

Mutta tuo on vain pieni yksityiskohta, eikä siitä kiertämisestä pahaa tappiota tullut. Sen sijaan muuten radat olivat täyttä priimaa! Lauantaina oli tiukkaa keskimatkaa jolle oli silti saatu myös hyvin reitinvalintaa. Ja sunnuntaina taas hienoja, ja todella maukkaasti vaihtelevia, suunnistustehtäviä ilman turhaa kikkailua. Eli normimatkaa parhaimmillaan. Kaikkiaan todella haastavaa, mutta silti erinomaisen nautinnollista suunnistusta. Suurkiitokset ratamestarille!

Vastaus: Tuo maininta siitä, että nopein reitti kulkee muualta kuin kielletyn alueen läpi perustuu omaan harkintaani ja suosii nopeita jalkoja. Mutta olet varmasti joissakin tapauksissa oikeassakin.
 
Mutta esimerkiksi korttelisuunnistuksessa nopein reitti kulkee usein tonttialueen läpi, mutta siitä huolimatta se ei oikeuta sen käyttöön.

Luin kuitenkin viestisi rivien välistä, että olet tästä asiasta kanssani täsmälleen samaa mieltä. Ja välitän myös ratamestari Kimmo Liljeströmille kiitoksesi. Sellaiset ovat kaikesta huolimatta harvinaista herkkua./kjs