etusivulle


Palautetta Suunto-Gamesista 2002


Palautetta ratamestarille
Palautetta maalille
Palautetta tuloslaskennalle

KISOJEN JäLKEEN:

 

YLEISTä PALAUTETTA 

1) Kiitokset loistokisoista! 

2) Olen ollut yli 20 v poissa S-Gameista mutta sama linja tuntuu jatkuvan ja se takaa että palaan aina kun terveyttä riittää. Kaikki pelasi hienosti ja NIMENOMAAN suunnistukselliset radat ovat olleet muistissani 70-luvulta . Pettymystä ei tullut sillä radat olivat tosi hienot. Kiitos!
 
3) Oli tosiaan huippukisat! Harmi vaan etten itse voinut kisailla tosissaan sijoituksista. Olisi ollut mukava olla mukana kiihkeässä ja jännittävässä takaa-ajossa 

4) Kaikki osatekijät pelasivat kisoissa! Hyvät radat, maasto ja kartta. Organisaatio, joka oli ilmiselvästi nähnyt VAIVAA kisojen onnistumiseksi (toisin kuin joskus takavuosina). Hyvä kuulutus. Kerrankin kunnon palkinnot, myös junioreilla. Heitä usein sorsitaan. Tehokas tulospalvelu. Miinuksia ei paljoa; vessoja ei voinut kehua.
 
     Seurallamme oli 27 euroa maksamattomia osanottomaksuja. Infossa ei osattu eritellä mistä summa koostui.  Jälki-ilmoittautumisen lisäksi jouduimme maksamaan 12 euroa tietämättä kenen maksuja maksoimme
 
     Kannattaa osallistua Suunto-Gamesiin tulevinakin vuosina jos taso säilyy samanlaisena.
 
5) Hienoa ! la-normaalimatkat ja su-pikamatkat on sopiva yhdistelmä, sopi minulle ainakin hyvin, onnistuminen eilen.
 
6)  Kiitos HS:lle hyvin järjestetyistä kisoista! Kilpailukeskus oli sopivan tiivis. Kauniisti luontoon sijoitettu. Toimiva. Radat mainiot. Vaativat hyvät rastipisteet. 
     Erityiskiitos eräästä pienestä yksityiskohdasta: 
* Ylimääräinen juomarasti ensimmäisenä päivänä, hyvä!!! Eipä yleensä osaa suomalainen kilpailunjärjestäjä ottaa huomioon sään vaikutusta. Helteisellä säällä (kuten nyt oli) on paikallaan tarjota kilpailijoille juotavaa.  (Mielestäni juomarastit voisi hoitaa myös miehittämättöminä, jolloin niitä olisi helpompi tarjota suunnistajien käyttöön. Miehittämättömistä juomarasteista on hyviä näyttöjä muista maista.)

7) Kisa oli hieno ja maasto oli loistava, niin myos kuntosuunnistuksen osalta. En ole viela loytanyt kuntosuunnistuksen tuloksia, tulevatko ne nettiin. 
     Kiitos viela info-vaunuun. Sielta sai ystavallista palvelua.

8) Kiitokset hienoista kisoista! Voittajien reitit olisi kiva saada reilusti tarkempina näkyviin nettiin. Ja tietenkin voisi WinSplits-analyyseja laajentaa!

PALAUTETTA RATAMESTARILLE
D21E viimeinen rasti. Ihmettelin kovasti, miksi erät naiset sekoilivat tullessa viimeiselle rastille. Luultavasti 4 ja 5 sija ratkesi sen ansiosta. 
    Kartta netissä paljasti, mistä oli kysymys: maali oli väärin piiretty kilpailukarttaan. Maali ja viimeinen rasti oli lähes samassa paikassa minkä takia oli ilmeisesti tehty moinen ratkaisu. Mutta ei maalia voida painaa mualle kuin missä se on todellisuudessa.

Ratamestari vastaa:  Varmasti on niin, että Kaisa Salminen mahdollisesti menetti yhden sijan ja Bodil vastaavasti voitti. Olin itse näkemässä aitiopaikalla tapahtunutta, mutta peilasiko Kaisa viimeisen rastin sijaintia maaliin suhteen, sen tietää vain Kaisa itse. Bodilkin meni jonkun matkaa Kaisan perässä alas pellolle, mutta huomasi tilanteen katsojien huutojen perusteella samaan aikaan kuin Kaisakin, mutta Kaisahan olikin sitten jo kauempana alhaalla vaikka tulikin metsästä pellolle edellä. (Tämä pari olikin ainoa, jota väärään paikkaan piirretty maali hämäsi - jos hämäsi.)
      Tästä voimme oppia sen, että jatkossa ei samaan ratamestarimokaan kannata sortua. Mutta sanokaapa, miten tuo tilanne pitää karttaan piirtää. Maalin on kai oltava piirrettynä karttaan, vai voisiko sen mieluummin jättää kokonaan pois. Ei se ollut sattuma tai vahinko, että maali piirrettiin näin. Asiaa jopa pohdittiin jonkun verran ja tähän päädyttiin. E- sarjojen lauantain kartoissa maali oli lähes yhtä paljon pielessä, joten periaattessa tämä piirtotapa olisi ollut huomattavissa jo lauantain kartoista. Sääntöjen mukaan kun maalin on oltava merkittynä karttaan, vai ? Muistelen, että jossain on mainittu, että maaliympyrää voisi siirtää jos selvyys sitä vaatii. Mutta voi olla, että olen nähnyt unta.
       Toivon mukaan kilpailijatkin oppivat tästä sen, että kaikki laillinen 'nuuskiminen' viimeisen rastin sijainnista yms on sallittua. Määritteethän jaettiin jo reilusti (tunti) ennen lähtöä ja viimeinen rasti oli koko aamun kaikkien nähtävillä. Vanha totuushan on, että mm viesteissä kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan selvittää viimeisen rastin sijainti jos se vain on mahdollista. (Jos muistan oikein, niin Kaisakin kyllä kävi selvittämässä viimeisen rastin paikan ennen kisaa - muistikuva voi olla vääräkin - mutta metsästä kilpailutilanteessa tultaessa ja kun katsojatkin ovat sijoittuneet eri tavalla kuin aikaisemmin, voi tilanne vaikuttaa yllättävän erilaiselta.)
    Eli yhteenvetona:  Jos lähdetään siitä, että viimeinen rasti ja maali ovat lähes samassa paikassa, miten se tulee karttaan piirtää? Saako maalin jättää kartasta kokonaan pois?

Seppo Raula
Suunto-Games 2002:n ratamestari

PALAUTETTA MAALILLE

Harkitkaapa ensi kerralla miten sijoitatte maaliemitit. Nyt molemmat emitit olivat saman pienen pölkyn päällä, johon ei mahtunut leimaamaan kuin yksi kun edellinen leimaaja sopivasti "sulki oven" ja niinkuin joillakin on tapana jäi siihen sitten lepäämään ja pitämään korttia leimasimessa. Jo alussa kävi näin, mitenkähän loppupuolella kun varsinaiset ruuhkat alkoivat.

Maalissa oli kyllä koko ajan useita pölkkyjä, joilla oli yhteensä neljä Emittia. Mainittavia ruuhkia ei lauantaina havaittu. Sen sijaan sunnuntaina, jolloin maalikarsinat oli vaihdettu ja muille kuin E-sarjoille oli jäänyt vain yksi pölkky, muutaman kerran todella kävi niin, että lopen uupunut suunnistaja ymmärsi väärin pölkyn tarkoituksen ja jäi sille lepäilemään. Silloin takaa tuleva suunnistaja joutui enemmän tai vähemmän hienovaraisesti raivaamaan tiensä leimasimelle. Ensi kerralla vaihdetaan sekä karsinoita että pölkkyjä, niin ongelmia ei pääse tulemaan.

PALAUTETTA TULOSLASKENNALLE
H14 sarjan tulokset muuttuivat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Lauantain kilpailun jälkeen (klo 15.00) tulostaululla olleissa tuloksissa voittajan ja kakkosen välinen aikaero oli 1.43 (useampi henkilö muistaa tämän), mutta yhteistuloksissa sunnuntaina ero olikin yllättäen vain 1.14. 
     Sunnuntaina ei kilpailupaikalla ollut nähtävänä lauantain H14 tuloksia lainkaan, mikä hieman ihmetytti koska kaikkien muiden sarjojen tulokset näyttivät olevan tauluilla. Lauantain voittaja lähti siten sunnuntain kilpailuun oletuksella, että ero kakkoseen on 1.43 ja siten varma rauhallinen suunnistus riittäisi. Tämä tulosten 'hämärä' muuttaminen aiheutti kuitenkin lauantain voittajalle yhteistuloksissa ykköstilan menettämisen.
     Haluaisimme vastauksen seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi lauantain tuloksia muutettiin? Eikö elektroninen ajanotto ole luotettava? 
- Miksei sunnuntaina ollut nähtävänä lauantain tuloksia kilpailukeskuksen tulostaululla, varsinkin jos ne olivat muuttuneet?
- Onko asiassa toimittu sääntöjen mukaan? 
- Kuka/mikä elin käsittelee tällaiset huomautukset.


Suunto-Gamesin tuloslaskenta on selvittänyt huolellisesti mahdollisuuden tapahtuneesta tuloslaskentavirheestä. Selvitykseensä se on saanut apua maan parhaimmalta asiantuntijalta, Pekka Pirilältä. Selvitykset ovat osoittaneet seuraavaa:
    1)  Tulokset eivät ole muuttuneet lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Tuloslaskennan illalla ottamasta Pirilän ohjelman kilp.dat-tiedoston kopiosta käy selvästi ilmi, että voittajan ja kakkosen ero lauantai-iltana oli 1.14.
    2)  Kuuluttamosta kilpailun jälkeen kerätyt  täydelliset tulokset lauantailta klo 16.23 osoittavat, että sarjan H14 ykkösen ja kakkosen välinen ero on 1.14.
    3)  Tuloslaskennasta täysin erillisen erillisen Regnly-maalikellon varmistusajanotton tulostamalla paperinauhalla maaliajat ovat sekunnin tarkkuudella samat kuin tietokoneessa olevat ajat. Yhden sekunnin ero aiheutuu siitä, että Regnly-kellon nappia painetaan käsin kun taas EMIT-ajat tulevat automaattisesti.
    4) Pekka Pirilältä saamamme tiedonannon mukaan tiedonsiirron lokitiedostosta ComFile.dat tarkastettujen kolmen kilpailijan "tulos ei ole muuttunut alkuperäisen tiedon lukemisen jälkeen. Jokaisen osalta tietojen siirto on tapahtunut 25-27 sekuntia maaliintulon jälkeen, mikä on luonnollinen viive maaliintulosta kortin lukemiseen. Koska siirtoaika on laskettu tiedot lähettäneen tietokoneen kellon mukaan, ei se ole välttämättä täsmälleen sama kuin viive maalileimauksesta lukemiseen, mutta joka tapauksessa kaikkien kolmen kilpailijan osalta viive on miltei täsmälleen sama. 
   Näiden havaintojen perusteella voidaan pitää varmana, että tulokset vastaavat tietoja niitä luettaessa kirjattuja alkuperäisiä tuloksia. On myös mahdollista päätellä, että tulokset eivät ole myöskään tilapäisesti poikenneet mainituista ennen tiedonsiirron sulkemista, mikä tapahtui kello 16.16.37 jälkeen."  
    5) Lauantain kilpailun jälkeen tulostettiin jokaiseen sarjaan lopulliset tulokset n. klo 17.20, jotka vietiin taululle. Sunnuntaiaamulla 8.30 tulostaulun vastaava oli todennut, että kaikissa tauluissa oli jäljellä illalla tulostetut listat.  Hetkeä myöhemmin tulostaulun vastaava oli kuitenkin havainnut H14-sarjan tulosten puuttuvan. Koska sunnuntain kilpailu oli jo käynnissä,  edellisen päivän tuloksia olisi ollut hankala saada tulostettua. Tästä syystä päätettiin, että H14-sarjan tulostaululle viedään vain sunnuntain tulokset, joista myös lauantain tulokset olivat nähtävissä.

Mikään ei mielestämme osoita, että tulokset olisivat muuttuneet. Kahden toisistaan erillisen tuloslaskennan tulokset ovat täysin yhdenmukaiset. Tuloslaskennan tiedonsiirtojärjestelmä on toiminut moitteetta. Tulostaululle viedyn tuloslistan kanssa samoihin aikoihin tulostettu rinnakkaiskopio on yhdenmukainen tuloslaskennan tietojen kanssa. Tulostaululta ei myöskään ollut järjestäjien toimesta poistettu yhtään tuloslistaa. 
    Emme ole voineet löytää mitään järkevää syytä, mikä olisi voinut muuttaa tuloksen kadonneeseen tuloslistaan toiseksi kuin koko muussa tuloslaskennassa.
    Olemme selvittäneet asian perinpohjaisesti, koska eräänä maamme eturivin huippusuunnistuskilpailujen järjestäjäseurana pidämme äärimmäisen tärkeänä, että kilpailijat kuten myös yleisö ja tiedotusvälineet voivat täydellisesti luottaa suunnistuskilpailujen nykyaikaiseen sähköiseen tuloslaskentaan.


ENNEN KISOJA KYSYTTYä

Toivottavasti maastossa on riittävästi juomarasteja!!!! Hyvää kisaa ei kannata pilata näin pienellä asialla.

Juomarasteja on lisää. Ne kerrotaan lähdössä. Näillä näkymin H21E:llä on kolme ja D21E:llä on kaksi juomarastia. Lisäksi on juomapaikka. 

Pääseeko parkkipaikalta lastenvaunujen kanssa kilpailukeskukseen? 

Pääsee ihan riittävän lähelle.

Onko mahdollista saada autoa lähemmäs parkkiin, vaunujen vuoksi?

Ei ole.

Laitoin ... aamulla faksia annettuun numeroon ilmoittaakseni meidät ... Suunto Gamesiin. Toivottavasti tuli perille, kun minulla on aina suunnattomia vaikeuksia noiden faksien kanssa kun niistä vehkeistä ei aina tiedä milloin paperi pitää laittaa niihin tekstipuoli ylöspäin ja milloin alaspäin.

Ilmoittautuneiden nimet voi tarkistaa etusivun linkistä ja myös tästä 

a) Miksi ihmeessä HS ei ota seuroilta vastaan ilmoittautumisia sähköpostitse?

b) Onkohan HS:llä jokin erityinen syy olla käyttämättä sähköpostia? Melkein kaikilla (ainakin isoilla) seuroilla on käytössään Verkkovihko, joka toimii kätevästi sähköpostin välityksellä, jos seurasta ilmoittautuu 5 tai enemmän on nopeampaa siirtää tiedot suoraan tulospalveluohjelmaan.

c) kuulin juuri [...], ilmoittaumisemme ei ilmeisesti ole tullut perille. [...] Viimeksi viime lauantaina yritin faxata tätä. Toivoisin normaalia sähköposti-ilmoittautumista. Kokemusteni mukaan ilmoittautumisten kirjaaminen Pirilän ohjelmaankin on huomattavan helppoa sen kautta.

d) Jonkinlaista sähköposti-ilmoittautumista kannattaisi varmaan harkita (ainakin joissakin kisoissa se on toiminut hyvin).

Tänä vuonna päätettiin menetellä vielä entiseen tapaan. Asiasta ryhdyttiin keskustelemaan vasta toukokuun puolin jälkeen. Uskoisin, että ensi vuonna tilanne on jo toinen.

Rohkenen pyytää lupaa päästä Suunto Gamesissa H21E-sarjaan lauantaina. Perusteluina esitän ........


HS:llä ei juuri ole sananvaltaa valiosarjaan valittavista suunnistajista muiden kuin ulkomaalaisten suunnistajien osalta. Alla on ote kilpailukutsusta, jossa on valintaehdot. 

Rajoitettu osanotto: H21E-sarjassa enintään 60 ja D21E-sarjassa enintään 40 kotimaista kilpailijaa. Ilmoittautuneista valitaan enintään 40 miestä ja 20 naista loppurankin 2001 perustella. Suunnistusliiton valmennusjohdolla on lisäksi käytössä kummassakin sarjassa 20 harkintapaikkaa. Ne jaetaan Suomen loppurankin 2001 ja viimeksi päivitetyn maailmanrankin perustella ottaen huomioon myös kevään kilpailumenestys. Kotimaisten kilpailijoiden lisäksi molempiin sarjoihin sijoitetaan 5-10 ulkolaista osanottajaa.

Voiko suunto-gamesiin 2002 ilmoittaa tietonsa emaililla vai riittääkö kun maksaa manit tilille, poimitteko tiedot niistä? Faksi ja posti on toivottoman vanhanaikaisia.

Ilmoittautumisten vastaanottaja vastaa: Suunnistusliiton sääntöjen mukaan kilpailuihin ilmoittaudutaan seuroittain ja seurat vastaavat ilmoittautumismaksuista. Käytäntö näyttää toisinaan olevan ihan muuta. Jos siis kilpailijat ilmoittautuvat itse henkilökohtaisesti (sähköpostilla tai kirjeellä tai faxilla), niin seuralla ei ole enää mahdollisuutta vastata maksuista.

Omassa seurassamme kisoihin ilmoittautuminen on todella helppoa, sillä meillä on käytössä netissä verkkovihko, johon voi merkitä ilmoittautumisensa ja nähdä myös muiden ilmoittautumiset. Seuran vastuuhenkilö lähettää sitten sekä ilmoittautumiset että maksut aikanaan järjestävälle seuralle. Suosittelen tätä menettelyä. Se on kaikille hyvä (kilpailijalle, omalle seuralle ja järjestävälle seuralle)
  


 

:: Valitse


- Etusivu

- In English

Ylös


Copyright 1995-2005 Helsingin Suunnistajat ry - info@helsinginsuunnistajat.fi