Tieopastus

Tieopastusta tarvitaan kilpailukeskukseen saapumiseen ja joskus myös sieltä poistumiseen. Hyvä opastus kertoo yhdellä silmäyksellä, mitä kautta eri suunnista pääsee kilpailukeskukseen. Opasta tämän takia mieluummin piirroksin kuin pelkällä suorasanaisella tekstillä.

Tieopastuspiirros 2013
Tieopastus Suunto-Games 2013
Näpäytä kuvaa isommaksi

Saapuvan liikenteen opastus on suunnistajan ensimmäinen kosketus kilpailukeskukseen. Selkeät opasteet antavat hyvän ensivaikutelman tapahtumasta. Lisäksi ne parantavat liikenneturvallisuutta. Kilpailun verkkosivujen opastuspiirros on tulosten ja lähtöaikojen jälkeen katsotuimpia sivuja.

Nykyään suuri joukko tulee paikalle myös navigaattorin opastamana. Julkaise siis myös kilpailukeskuksen osoite tai jos pysäköinti on muualla, pysäköintialueen osoite. Ei enää fraasia opastus alkaa A-tien ja B-tien risteyksestä, josta ajomatka 10 minuuttia. Suunto-Games onkin ollut ensimmäisiä kilpailukeskuksen navigaattoriosoitteen julkaisijoita. Niinpä eräs kilpailija intoutui palautepalstalla ylistämään tätä käytäntöä seuraavasti:

Suunto-Games opaste
Suunto-Games opaste

Helsingin Suunnistajat vaikuttaa olevan ainoa tätä vuosituhatta elävä SM-kisajärjestäjä vm. 2006 muiden taapertaessa ikiaikaisten ilmoittautumisaikarajojen ja kilpailukeskusten jemmaamisen(?) kanssa. [..] Epämääräiset opastukset aiheuttavat osaltaan liikenteen turvallisuuden vaarantamisen lisäksi turhaa ympäristön kuormitusta, kun kilpailupaikalle saapuvat kisailijat eivät voi laatia optimaalista reittiä ajomatkan ja -nopeuden osalta saapua kilpailuihin. Sata metriä turhaa autolla ajoa tai yksi turha jarrutus taitaa polttaa enemmän bensaa kuin yhden karttamuovin teko vaatii öljyä.

Lastenvaunujen kanssa tulevat perheet kannattaa päästä muita lähemmäksi. Nämä voidaan helposti erotella pyytämällä heitä tulostamaan oheinen kuva esimerkiksi A3-kokoisena ja vilauttamaan sitä ajoissa liikenteenohjaajalle. Näin saadaan liikenne sujumaan turvallisesti ilman tarpeettomia pysähdyksiä ja selittelyjä. Tästä mainioista ideasta kunnia kuuluu takavuosien Suunto-Gamesien monivuotiselle pysäköintipäällikölle Aulis Ignatiukselle.

Poistuvan liikenteen opastus on tärkeä, jos kilpailukeskus on vähänkin hankalassa paikassa "monen mutkan takana". Poistumisopastuksen avulla voit säästää monelta harhaanajon tai ainakin turhan ajokierroksen. Poistumisopasteessa voit myös kiittää osanotosta tai toivottaa tervetulleeksi ensi vuonna. Hyvä poistumisopastus on kuin pilkku i:n päällä!

Joukkoliikenne: Tieopastuksen yhteydessä kerrotaan myös, onko kilpailukeskukseen mahdollista saapua joukkoliikenteellä. Etukäteen voit selvittää ne lähtöpaikat, linjat ja aikataulut, jotka sopivat parhaiten kilpailuihin saapuville suunnistajille. Muilta osin kannattaa viitata Pääkaupunkiseudun Reittioppaaseen, jonka käyttöä helpottaa selkeät lähtö ja tulopaikkojen nimet. Joukkoliikenteen informaatio voisi olla jotain seuraavaa (SG 2013):

Joukkoliikenteen opastus
Lähin bussipysäkki

Bussilinja 86 ja 86H Espoon asemalta Nettaalle (Snettansiin). Ajoaika noin 20-23 minuuttia ja kävelyaika 6 minuuttia, yhteensä noin puoli tuntia. Kilpailukeskuksen lähin pysäkkki on Niittymäen pysäkki (E7006). Siitä kävelymatkaa kilpailukeskukseen ensin Snettansintietä pohjoiseen noin 400 metriä peltotien risteykseen ja siitä perille kilpailukeskukseen vielä toiset 400 m.

Bussiaikataulut: Lauantai-aamuna on yhteyksiä Espoontorilta Nettaalle klo 8:53, 9:47, 11:08 ja sunnuntaina 7:52, 8:53, 9:47, 11:08.

Katso www.reittiopas.fi, jossa "Mistä": Espoon asema, Espoo ja "Mihin": Snettansintie 29, Espoo.

Suunnitelma ja viranomaisluvat

Maanteille ja kaduille asetettavaa opastusta varten tarvitaan viranomaisten luvat. Lupien hakemista varten on laadittava opastussuunnitelma (2013).

Opastussuunnitelmassa on oltava seuraavat asiat

  • Opasteiden suunnitellut sijoituspaikat
  • Opasteiden teksti
  • Opasteiden pystytystapa (huom. riittävän tukeva tai jäykkkä)
  • Mahdollinen nopeusrajoituksen alentamistarve kilpailualueen poikki kulkevilla teillä tai päätien ja kilpailukeskukseen johtavan tien risteyksessä.

Suunto-Gamesia varten luvat haetaan useimmiten Ely-keskuksesta (entinen tiepiiri) tai paikallisteitä varten kunnan virastosta. Esimerkki lupahakemuksesta (2011) JORMALTA PYYDETTÄVÄ TÄMÄN VUODEN PAPERI

Päätien opastukseksi riittää useimmiten ennakko-opasteet 300 - 500 metriä ennen risteystä, josta käännytään kilpailukeskukseen johtavalle tielle sekä varsinaiset opasteviitat itse risteyksessä. Rastilippu on hyvä varmistus. Kääntymisen jälkeen voidaan sijoittaa 50-100 metrin ajomatkan päähän risteyksestä toisto-opaste, jossa on ajomatka kilpailukeskukseen tai pysäköintiin.